ASML heeft last van groeipijnen

Paul van Gerven
20 oktober 2021

ASML ervaart wat complicaties bij het opvoeren van de productiecapaciteit, zei cfo Roger Dassen in een video-interview waarin hij de resultaten van het derde kwartaal besprak. Een nieuw logistiek centrum had wat opstartproblemen, waardoor de assemblage van enkele systemen vertraging opliep. Bovendien is er een tekort aan materialen in de toeleverketen. De problemen hebben invloed op het volgende kwartaal van ASML, aldus Dassen, maar de eerder voorspelde omzetgroei van tegen de 35 procent dit jaar komt niet in gevaar.

Beeld: ASML

De verhoging van de productiecapaciteit is een reactie op een sterke stijging van de vraag naar zowel leading-edge als mature-node halfgeleiders – een ontwikkeling die volgens ASML nog maar in de kinderschoenen staat. De Veldhovense machinebouwer wil de jaarlijkse productiecapaciteit van duv-systemen met 50 procent verhogen en die van euv-scanners verdubbelen. Dat is gebaseerd op aantallen systemen. In termen van waferoutput wil ASML de duv-capaciteit verdubbelen en de euv-capaciteit meer dan verdrievoudigen.

De omzet van ASML kwam in het derde kwartaal uit op 5,2 miljard euro, een stijging van 30 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2020. De prognose van het vierde kwartaal van 4,9 tot 5,2 miljard euro wordt, afgezien van de eerder genoemde problemen, ook beïnvloed door het feit dat klanten aandringen op versnelde leveringen. De inkomsten daarvan kunnen pas volgend jaar worden geboekt, na de levering, installatie en het testen van de tools.

Met een omzet van 13,6 miljard euro tot nu toe werkt ASML gezien de prognose naar een jaaromzet toe van 18,5-18,8 miljard euro. Dat zou jaar-op-jaar een stijging zijn van 32 tot 34 procent.