ASML handhaaft recordverwachtingen, verscheept eerste EUV-tool

Leestijd: 2 minuten

ASML ligt nog altijd vast op koers om recordjaar 2007 met 10 tot 15 procent meer omzet te overtreffen. De machinebouwer gaat bovendien 2011 in met een bomvol orderboek en durft daarom te dromen over twee uit de kluiten gewassen groei-jaren achter elkaar. Nog een reden voor een feestje: de eerste EUV-scanner is de deur uit.

Met de verkoop van veertig nieuwe en elf gebruikte machines en extra opties en dienstverlening haalde ASML in het derde kwartaal 1176 miljoen euro omzet op, vergeleken met 1069 miljoen euro in het tweede kwartaal en 555 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Klanten, een mix van geheugenmakers en foundry‘s, betaalden gemiddeld 24,1 miljoen euro voor hun tool. Het meest geavanceerde immersiesysteem komt steeds meer in trek. ’De verkoop van de Twinscan NXT:1950, blijft oplopen en zal in het vierde kwartaal voor het eerst de verkoop van de Twinscan XT:1950 overtreffen‘, zei CEO Eric Meurice.

Onder de streep bleef er in het afgelopen kwartaal 269 miljoen euro over, iets meer dan de 239 miljoen euro van het tweede kwartaal en veel meer dan de 20 miljoen euro in K3 2009. In het orderboek werden voor 1297 miljoen euro aan bestellingen bijgeschreven, waarmee het totaal op 2,7 miljard euro komt. ASML verwacht het volgende kwartaal een hoger bedrag in bestellingen te noteren dan eruit te strepen na levering.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.