ASML haalt schouders op over gevreesde inzinking

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Ondanks toegenomen macro-economische onzekerheid ziet ASML amper signalen dat de vraag naar lithosystemen afneemt.

Voorlopig heeft de toegenomen macro-economische onzekerheid geen invloed op de activiteiten van ASML. De in Veldhoven gevestigde machinebouwer meldt een orderrecord à 8,9 miljard dollar in het derde kwartaal, waarmee het orderboek aan het eind van het kwartaal op een ongekende 38 miljard dollar staat. ‘Ik denk dat de onderliggende groeitendensen op lange termijn volledig intact zijn’, zegt cfo Roger Dassen in een video-interview dat op de website van ASML is gepubliceerd.

Afnemende consumentenvraag, een energiecrisis en stijgende inflatie voeden de angst voor een mondiale recessie. Sommige chipfabrikanten hebben hierop besloten hun kapitaaluitgaven te verlagen. TSMC bijvoorbeeld, heeft de investeringen voor dit jaar met 10 procent verlaagd, hoewel de foundry nog steeds fors meer uitgeeft dan in voorgaande jaren. Opererend in een ingestorte geheugenmarkt verlaagde Micron zijn uitgaven met 30 procent.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.