ASML-ceo: ‘We hebben de groei in de branche structureel onderschat’

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

Nu chipmakers zich haasten om hun capaciteit te vergroten, stromen de bestellingen bij ASML binnen. Een deel van de vraag komt voort uit het huidige chiptekort, maar daaronder liggen langetermijngroeitrends die de Veldhovense machinefabrikant niet eerder onderkende. De voorbereidingen voor de uitbreiding van ASML’s productiecapaciteit zijn in volle gang.

Met 8,3 miljard euro aan orders in het tweede kwartaal verdubbelde ASML de orderportefeuille bijna tot 17,3 miljard euro. Het is de hoogste driemaandelijkse orderontvangst die het bedrijf ooit heeft gezien, wat het bedrijf ertoe bracht ‘extreem hard’ te werken om de machines te produceren waarnaar klanten ‘hunkeren’, aldus topman Peter Wennink. Als gevolg hiervan heeft ASML de verwachting voor de omzetgroei voor het hele jaar verhoogd naar 35 procent, een stijging van 5 procentpunten ten opzichte van de schatting in het eerste kwartaal.

De huidige grote vraag komt mede door een inhaaleffect van het Covid-jaar. Een effect dat doorloopt tot 2022, voorspelt Wennink. De zaken zullen echter niet snel vertragen: kunstmatige intelligentie en krachtige computers blijven de vraag naar geavanceerde chips stimuleren. Maar daarnaast is er een explosie aan opdrachten van fabrikanten van volwassen halfgeleiders, die ASML overrompeld heeft. ‘De zeer sterke vraag van de niet-leading-edge klanten over de hele wereld heeft ons echt verrast’, gaf Wennink toe aan analisten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.