ASML blijft records aaneenrijgen

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

ASML heeft het afgelopen jaar 10,9 miljard euro omgezet. Dat is bijna twee miljard meer dan in 2017, een plus van 22 procent. Onder de streep blijft daar 2,6 miljard van over, een toename van 25 procent jaar op jaar. Het vierde kwartaal bracht een omzet van 3,1 miljard euro en een winst van 788 miljoen, respectievelijk 13 en 16 procent meer dan in Q3. De eerste drie maanden van 2019 rekent ASML op 2,1 miljard aan verkopen, iets minder dan in dezelfde periode van 2018. Door de brand bij Prodrive zegt het bedrijf 300 miljoen aan inkomsten mis te lopen, maar dit verwacht het voor het grootste deel al in te halen in Q2. Sterker nog: 2019 wordt weer beter dan het afgelopen recordjaar, zo klinkt het in Veldhoven.

In het vierde kwartaal verkocht ASML 58 nieuwe lithografiesystemen en zes gebruikte. Dat bracht het totaal voor 2018 op respectievelijk 207 en zeventien. Het nieuwe NXE:3400C-euv-systeem komt in de tweede helft van dit jaar beschikbaar voor klanten. Deze machine haalt 170 wafers per uur en meer dan negentig procent uptime. Dit jaar verschijnen ook de eerste met euv-scanners geproduceerde chips op de markt.

‘Met de hoger dan verwachte verkopen in het vierde kwartaal sluiten we een recordjaar af wat betreft omzet en winstgevendheid’, zegt ASML-ceo Peter Wennink. ‘In 2018 hebben we ook cruciale successen geboekt op het gebied van technologische innovatie en daarmee het fundament gelegd voor onze groei de komende jaren. Het vierde kwartaal hebben we vijf euv-bestellingen ontvangen en we zien een klantvraag voor dertig euv-systemen in 2019, waaronder de eerste verschepingen voor dram-volumeproductie.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.