ASM-resultaten bevestigen afkoelende chipmarkt

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

In navolging van ASML’s eerste-kwartaalresultaten, boekte ASM International een hogere omzet dan verwacht, maar minder orders. Dat bevestigt het beeld dat de halfgeleidermarkt aan het afkoelen is. Het orderboek groeide zes procent minder aan vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, wat volgens ceo Benjamin Loh ‘nog steeds een gezond niveau’ is. De in Almere gevestigde fabrikant van halfgeleiderapparatuur waarschuwt dat de verkopen in de tweede helft van het jaar met 10 procent of meer zullen vertragen ten opzichte van de eerste helft. Niettemin verwacht ASM in 2023 een enkelcijferige omzetstijging te realiseren.

Foto: ASM

‘De vraag in de geheugenmarkt verzwakte verder in het eerste kwartaal en zal naar verwachting op een laag niveau blijven in de rest van het jaar. De vraag van logica/foundry-klanten ten behoeve van geavanceerde chipfabricage is naar verhouding robuuster, maar ook in dit segment hebben we onlangs een aantal push-outs gezien als gevolg van afkoelende eindmarkten en vertragingen in het opstarten van nieuwe fabrieken,’ aldus Loh. De topman voorspelt dat de markt voor chipfabricagemachinerie dit jaar met ‘tien procent of meer’ zal dalen.

Besi, een backendleverancier, loopt voor op ASM in de chipcyclus. Het bedrijf zag dat de orders al in het tweede kwartaal van 2022 begonnen in te zakken. Er zijn nog geen tekenen van herstel. ‘De marktvooruitzichten voor assemblageapparatuur voor 2023 blijven negatief, terwijl we ons door de huidige industriële neergang heen werken’, zei ceo Richard Blickman van Besi.