Arnhemse compressor zonder bewegende onderdelen bereikt 800 bar

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Hydrogen Efficiency Technologies (Hyet) heeft voor het eerst experimenteel aangetoond dat het mogelijk is om met een elektrochemisch werkingsprincipe waterstof tot 800 bar te comprimeren. Het apparaat van het Arnhemse bedrijf heeft geen bewegende onderdelen en is in staat om in één stap van atmosferische druk naar 800 bar te gaan. Hierdoor is de waterstofcompressor in potentie veel goedkoper in aanschaf en gebruik dan de huidige compressoren. Dit is belangrijk omdat de hoge kosten van waterstoftankstations nu nog een obstakel vormen voor de introductie van brandstofcelauto‘s. Door het gebrek aan bewegende onderdelen ontstaat er ook geen wrijving of warmte en is het energieverbruik tot driemaal lager dan bij bestaande compressoren, aldus het Arnhemse bedrijf.

Met dit resultaat, waaraan bijna drie jaar is gewerkt, verbetert Hyet zijn eigen record. ’800 bar was voor ons een belangrijke grens want dat is hoger dan de tankdruk van de volgende generatie brandstofcelauto‘s. Dankzij deze doorbraak kunnen we dus compressoren ontwikkelen voor de waterstoftankstations‘, weet Sander ten Hoopen, hoofd systeemdesign bij Hyet. ’We weten nu zeker dat we de geschikte materialen en concepten in handen hebben‘, zegt Wiebrand Kout, hoofd procesdesign. ’De stap van het laboratorium naar de markt moet echter nog worden gezet. Dat kunnen we niet alleen. Daarom werken we samen met onderzoeksinstituten, autofabrikanten en producenten van tankstations. We verwachten deze samenwerking binnenkort te kunnen intensiveren.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.