Architect Duitse terugleververgoeding overleden

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Duitse SPD-politicus Hermann Scheer is vorige week na een kort ziekbed op 66-jarige leeftijd overleden. Scheer was de drijvende kracht achter het Duitse terugleververgoedingsysteem (feed-in tariff), dat via een opslag op de energierekening garandeert dat investeringen in groene energie renderen. Tot de successen van het openeindemechanisme behoren een bloeiende Duitse industrie voor wind- en zonne-energie en een relatief hoog aandeel schone energie in de totale Duitse energieproductie. Sommige experts betitelen het subsidiesysteem als te duur.

Scheer ontwikkelde zijn ideeën over hernieuwbare energie in de jaren tachtig als reactie op Amerikaanse plannen voor Star Wars-achtige raketschild. De Bondsdag-parlementariër was gefascineerd door de enorme technologische krachtsinspanning die daarvoor nodig was, maar zag liever dat die zou worden aangewend voor vreedzame doeleinden. Hij zag de kroon op zijn jarenlange missiewerk, de invoering van het terugleververgoeding systeem in 2000, dan ook primair als een economische impuls voor zijn land. Scheer heeft zich altijd verzet tegen de kwalificatie ’milieuactivist‘.

Behalve politicus was Scheer oprichter en directeur van de European Association for Renewable Energies (Eurosolar) en voorzitter van de World Council for Renewable Energy (WCRE). Voor zijn werk en ideeën kreeg hij onder meer de Alternatieve Nobelprijs en noemde tijdschrift Time hem één van de ’groene helden‘ van deze eeuw.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.