Arbeidsmarkt blijft bottleneck in technologie en it

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De komende jaren blijft het vinden van personeel problematisch voor de Nederlandse technologie- en it-industrie. Dat bijkt uit een arbeidsmarktonderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Het tekort wordt veroorzaakt door een combinatie van werknemers die helemaal stoppen met werken (pensioen, ziekte enzovoort) en het creëren van nieuwe functies met een onvoldoende instroom van pas afgestudeerden. Vooral in de technologiesector vereisen veel functies zeer specifiek onderwijs, waardoor het moeilijker wordt om de juiste mensen voor de baan te vinden.

Hoewel het tekort aan technici op de arbeidsmarkt al enkele jaren zorgwekkend is, gaat het tegengesteld aan een langetermijntrend. In de afgelopen twintig jaar is het aantal beschikbare technische functies gemiddeld gedaald. Misschien zijn hierdoor de lonen nauwelijks gestegen. De werkgelegenheid en de lonen in it zijn daarentegen enorm gestegen.

Het tekort is aanwezig op alle onderwijsniveaus: zowel mbo-afgestudeerden als masters hebben over het algemeen weinig moeite om een ​​baan te vinden. Omgekeerd hebben werkgevers uiteraard een ‘groot’ probleem bij het vinden van personeel. Alleen in de gezondheidszorg is de situatie slechter, waarbij ROA het knelpunt op de arbeidsmarkt in die sector ‘erg groot’ noemt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.