Arbeidsinspectie: slecht gesteld met machineveiligheid in metaalbedrijven

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Bij veel bedrijven in de metaalindustrie is er sprake van risicovolle situaties op het gebied van vooral de machineveiligheid. Dat concluderen Inspectie SZW (de Arbeidsinspectie) en Kenteq op basis van een onderzoek dat ze onlangs uitvoerden bij leerbedrijven en niet-leerbedrijven. Van de 736 geïnspecteerde bedrijven blijken er 605 (82 procent) niet in orde. Bij negentig bedrijven was de situatie zo ernstig dat ze tijdelijk zijn stilgelegd. Zes bedrijven kregen direct een boete, omdat ze in totaal 22 overtredingen hadden begaan. Deze bedrijven hadden bijvoorbeeld bewust niet aan eerder gestelde handhavingseisen voldaan met betrekking tot beveiligen van draai- en freesbanken. Bij bedrijven waar tot stillegging is overgegaan, was onder meer de beveiliging van machines onvoldoende, met een verhoogd risico op ongevallen. Zo kwam het voor dat gereedschappen en bescherming van bewegende delen waren weggehaald.

’De conclusies zijn ronduit schokkend‘, vindt Wiel Brand, projectleider ’Veilig en gezond werken‘ bij FNV Metaal. ’Metaalwerkers lopen grote risico‘s. Wij hebben een oproep gedaan aan metaalwerkgevers om de veiligheid op orde te brengen. Zij zijn primair verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Wat helemaal triest is, is dat ook in leerbedrijven de situatie bij de meeste bedrijven niet veilig blijkt. Van de 417 leerbedrijven waren er 379 met overtredingen. Dus ook leerlingen lopen grote risico‘s en leren al onveilig te werken. Opleidingsbedrijven zonder risico-inventarisatie – zeventig procent van de leerbedrijven – zouden wat ons betreft geen leerbedrijf mogen zijn. Zij moeten eerst laten zien dat leerlingen veilig en gezond kunnen leren‘. Kenteq, het kennis- en adviescentrum dat bevoegd is bedrijven te erkennen als leerbedrijf, moet actief naar de risico-inventarisatie vragen, vindt FNV Metaal. ’Als die niet actueel en op orde is, kun je geen leerbedrijf zijn‘, stelt Brand.

De vorige inspectie dateerde uit 2000. Brand: ’Dat is erg lang geleden. Wat ons betreft moet dit veel vaker gebeuren. We vinden dat de druk om te inspecteren groot moet zijn en blijven, om de wet- en regelgeving te handhaven. De resultaten tonen aan dat het helaas nog steeds nodig is om drastische maatregelen te nemen op het gebied van veiligheid en gezondheid.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.