Applied ziet blijvende verslechtering machinemarkt

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

‘s Werelds grootste machinebouwer voor de chipindustrie, Applied Materials, waarschuwt voor nog zwaarder weer. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de markt voor chipapparatuur nog verder verslechterd. Dit jaar ziet het de bestedingen van halfgeleiderfabrikanten met de helft dalen.

’Onze klanten zeggen dat de prijserosie in chips en de vraag slechter zijn dan ze ooit hebben meegemaakt‘, zei Michael Splinter in een conferentietelefoongesprek met analisten. Volgens Splinter reduceren chipfabrikanten hun uitgaven sterk als antwoord op de economische omstandigheden. De Applied-CEO stelde dat sommige chipfabrikanten hun fabrieken voor slechts 30 tot 40 procent hebben gevuld.

Applied boekte het afgelopen kwartaal (dat eindigde op 25 januari) een nettoverlies van 133 miljoen dollar. Een jaar eerder maakte het bedrijf nog 262 miljoen dollar winst. Het afgelopen kwartaal trok Applied ook 133 miljoen uit voor herstructureringsmaatregelen. De omzet daalde jaar op jaar van 2,09 miljard dollar naar 1,33 miljard. Orders liepen terug van 2,5 miljard dollar naar 903 miljoen. Door de grote onzekerheid in de markt wil Applied geen gedetailleerde uitspraken doen over verwachte boekingen, omzet en winst voor het huidige kwartaal. Een verdere terugloop in omzet van 30 procent ten opzichte van het afgelopen kwartaal is echter waarschijnlijk

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.