Applied zet punt achter Sunfab

Leestijd: 1 minuut

Applied Materials staakt de verkoop van turnkey-productielijnen voor amorf silicium dunnefilmzonnecellen en legt zich toe op de markten voor kristallijn silicium en ledverlichting. Het Sunfab-onderdeel kampte al langer met gebrek aan klandizie en drukte de resultaten van de machinebouwer. Applied zal bestaande klanten blijven ondersteunen en losse tools blijven verkopen, maar 400 tot 500 werknemers zullen ander emplooi moeten vinden, een deel daarvan binnen het bedrijf zelf.

CEO Mike Splinter wijt de teloorgang van Sunfab onder meer aan de traagheid waarmee zonne-energie wordt omarmd, de gemankeerde toegang van zonnecelmakers tot kapitaal, inconsistent beleid in groene energie van overheden en concurrentie van kristallijn silicium. Ook binnen het eigen segment had Applied echter stevige concurrentie te duchten: de cadmiumtelluride cellen van marktleider First Solar zijn per watt goedkoper te fabriceren dan amorf silicium.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.