Applied zakt dit kwartaal in het rood

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Applied Materials verwacht dit kwartaal verlies te maken. ‘s Werelds grootste chipmachinebouwer zegt dat zijn omzet dit kwartaal op 1,33 miljard dollar uitkomt. Dat is 36 procent lager in vergelijking met het eerste kwartaal van 2008 (dat eindigde op 25 januari van dat jaar). Toen werd nog een omzet gehaald van 2,09 miljard dollar en een winst van 262 miljoen dollar. De omzet in dit kwartaal is 35 procent lager dan het laatste kwartaal van 2008.

Applied ziet zijn slechtste scenario werkelijkheid worden. Eerder sprak het bedrijf de verwachting uit dat de omzetdaling van kwartaal op kwartaal 25 tot 35 procent zou zijn.

Applied gaat nog meer maatregelen nemen om kosten te besparen. Afgelopen november kondigde de marktleider al aan dat het zijn werknemersbestand met 12 procent zou inkrimpen. Applied overweegt sluiting van vestigingen en herstructuringsactiviteiten. ’Overeenstemmend met deze uitzonderlijke omstandigheden‘, aldus Applied in een persverklaring. Dit betekent de tweede ronde maatregelen van het bedrijf uit San José binnen korte tijd. Zijn omzet zakte in het vierde kwartaal (eindigend op 25 oktober) met 45 procent in ten opzichte van een jaar eerder.Applied verwacht ongeveer 133 miljoen dollar uit te trekken voor het kostenreductieprogramma dat afgelopen 12 november werd aangekondigd. Daarnaast verwacht het 48 miljoen dollar te moeten uittrekken voor klanten die hun betalingsverplichting niet na kunnen komen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.