Applied verkoopt eerste dunnefilmzonnecellijnen

René Raaijmakers
13 februari 2008

Applied Materials ontving het afgelopen kwartaal de eerste orders voor zijn Sunfab-productielijnen voor zonnecellen. Dat maakte de marktleider in productieapparatuur voor de chipindustrie bekend bij zijn kwartaalcijfers.

Applied profiteert momenteel van zijn productdifferentiatie. Ondanks vertraging in de chipmarkt heeft Applied niet te klagen over de totale orderstroom. De vraag naar chipmachines loopt terug, maar het kan de machines voor lcd-schermen niet aangesleept krijgen. Topman Michael Splinter noemde de lcd-machinebusiness in een interview met Wall Street Journal ‘fantastisch’ en voegde eraan toe dat het met Applieds zonnecelmachines ook de goede kant op gaat. Het totale aantal bestellingen steeg met 13 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2007. In vergelijking met een jaar terug viel de orderstroom met slechts 2 procent terug.

Applied Materials behaalde in het eerste kwartaal van zijn boekjaar (tot 27 januari) een omzet van 2,09 miljard dollar (1,44 miljard euro), 8 procent lager dan een jaar eerder. De nettowinst viel met ruim eenderde terug naar 262 miljoen dollar (180 miljoen dollar). Oorzaak van de daling is de neergang in de chipmarkt. Vooral DRam-producenten bezuinigen als gevolg van de overcapaciteit en sterk gedaalde prijzen. Applied verwacht dat er binnen nu en een half jaar geen zicht is op een beter klimaat in de IC-productiemarkt.

In de markt voor zonnecellen richt Applied zich zowel op machines voor éénkristallijne en polykristallijne silicium plakken als op dunne films. De Sunfab-productielijn, waarvoor het de eerste bestellingen binnenkreeg, is van het laatste soort. De lijn werkt met een door Applied ontwikkeld proces op basis van productiemachines voor lcd’s dat met chemische plasmadepositie fotovolaïsche lagen aanlegt op glasplaten van ruim vijf vierkante meter. De zonnecellen bestaan uit een combinatie van polykristallijn en amorf silicium met een hoger rendement dan amorf-siliciumcellen. ‘Die productielijnen kosten 80 miljoen dollar. Applied verwacht met die machines dit jaar 700 miljoen dollar omzet te halen. Ze hebben intussen acht klanten’, commentarieerde Marcel Grooten van Applieds concurrent OTB uit Eindhoven onlangs in Mechatronica Magazine.

Sunfab-lijn van Applied Materials

Sinds het eerste kwartaal deelt Applied zijn machinelijnen op in twee divisies. De business voor IC-productiemachines en lcd’s, voorheen Fab Solutions, heet tegenwoordig Applied Global Services. De groep Adjacent Technologies heet nu Energy and Environmental Solutions.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.