Applied ontslaat duizend werknemers

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Applied Materials stuurt wereldwijd duizend mensen de laan uit. Dat komt neer op ongeveer 7 procent van zijn werknemers. ‘s Werelds grootste producent van machines voor de chipindustrie zet daarmee een nieuwe stap in zijn plannen om de kosten op orde te krijgen.

De reden voor Applieds ingrepen liggen voor de hand. De maatregelen betreffen de chipmachineactiviteiten van de Amerikaanse fabrikant. Analisten verwachten dat de markt voor die apparatuur in 2008 instort. Een deel van de halfgeleiderfabrikanten trekt nog wel geld uit voor geavanceerde lithografische systemen om nieuwe krimpslagen te maken. Naar de depositie- en etsmachines van Applied is echter veel minder vraag.

De Amerikanen vechten bovendien op twee fronten. Behalve op machines voor de chipindustrie zetten ze steeds meer in op apparatuur voor zonnecelproductie en dat kost voorlopig alleen maar geld. In een jaar tijd trokken ze ruim een miljard dollar uit voor de overname van Applied Films, Baccini en HCT Shaping Systems. Dat mag dan resulteren in een omzetstijging voor Applieds zonnecelsystemen, maar voorlopig zijn deze activiteiten verliesgevend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen