Applied Materials garandeert opbrengst zonnecellijnen

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Applied Materials heeft een serviceprogramma gelanceerd waarmee het de opbrengst van zijn Sunfab-fabricagelijnen garandeert. De eerste klant dit gaat gebruiken is T-Solar Global. Dit Spaanse bedrijf tekende een meerjarig servicecontract na de bestelling van een Sunfab-lijn voor 40 MW/jaar. In een door Applied Materials uitgegeven persverklaring stelt Cesar Alberte, fabrieksdirecteur van T-Solar, dat hij verwacht de resultaten te verbeteren, risico’s te vermijden en de productiekosten omlaag te brengen.

De Sunfab-lijnen werken met een door Applied ontwikkeld proces op basis van productiemachines voor lcd’s. Ze leggen met chemische plasmadepositie fotovoltaïsche lagen aan op glasplaten van 5,7 vierkante meter. De zonnecellen bestaan uit een combinatie van polykristallijn en amorf silicium met een hoger rendement dan amorf-siliciumcellen. Sunfab-productielijnen kosten zo’s 80 miljoen dollar per stuk. Applied verkocht onlangs zijn eerste Sunfab-lijn en verwacht er nog dit jaar 700 miljoen dollar omzet mee te behalen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.