Applied biedt op ALD- en PECVD-machines ASMI

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Paul van der Hoek, voorzitter van ASMI‘s raad van commissarissen, ontving vorige week een telefoontje van zijn grote concurrent uit de VS. Marktleider Applied Materials informeerde of de Bilthovenaren hun activiteiten voor atoomlaagdepositie (atomic layer deposition, ADL) en plasma-CVD (plasma-enhanced chemical vapour deposition, PECVD) wilden verkopen. ‘s Werelds grootste fabrikant van machines voor de chipproductie zei tegen Van der Hoek dat het 400 tot 500 miljoen wilde neertellen voor de machinelijnen voor ALD en PEVCD.

ASMI is als beursgenoteerd bedrijf verplicht om melding te maken van dit soort aanbiedingen, ook al gaat het om een telefoontje en niet om een schriftelijk verzoek. In het persbericht stelt ASMI dat het bestuur en de raad van commissarissen het bod zullen bespreken. Het bedrijf verwacht op zijn vroegst aanstaande zaterdag, op 14 juni, te reageren. Maar op te maken uit een eerste reactie in hetzelfde persbericht laat het standpunt van de Nederlandse machinefabrikant weinig te raden over. ’Een desinvestering van de ALD- en PECVD-activiteiten zou grote gevolgen hebben voor de huidige strategie en het bedrijfsmodel van ASMI‘, aldus de reactie.

Sommige analisten waren er als de kippen bij om ASMI een verkoopadvies te geven. Het klopt dat ALD en PECVD hoge investeringen vroegen en bijdroegen aan de verliezen bij het bedrijf. Maar op dit moment breken ze juist door. Met de verkoop zou ASMI een groot deel van zijn toekomst te grabbel gooien.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.