Apple, het merk van mijn vader

Eric Hezemans is director systems development bij NTS.

2 juli 2013

Zo snel gaat de innovatiemolen rond. Apple had, al dan niet onder invloed van Steve Jobs, een perfecte productmarketingstrategie ontwikkeld. Hun Ik-productenlijn. Supergebruikersvriendelijke applicaties in een strak en goedkoop te produceren hardwaredesign. Eenvoudige rechte kastjes met een glazen plaatje als dekseltje. Hoe moeilijk deden hun concurrenten het met uitschuifbare toetsenbordjes met kwetsbare knopjes. We waren met het succes van Apple bijna vergeten dat Nokia en Sony(Ericsson) nog bestonden. Samsung was in de frontale aanval en vocht met dure patentzaken de bright one aan.

En plotseling draait de wind. Na Ipad 3 raakten we de tel kwijt en werden we overspoeld met andere en vooral goedkopere, nagenoeg volledig gekopieerde producten van mededingers in de tabletmarkt. Deze tabletmarkt raakte verstrikt in subjectieve discussies over de grootte van het beeldscherm. Het Iphone-succes begon al te scheuren bij het 4S-model dat slechts marginaal sneller was. Iphone 5 is naast 4G en wat sneller alleen wat aan het stoeien met zijn formaat. De Ipod zijn we al helemaal vergeten. De nieuwe killer application moet Apple TV zijn maar het grote publiek is verward en wordt doodgegooid met digitale-tv-providers die gratis hardware aanbieden die past op traditionele tv‘s. Is het dan toch de marketing en het duidelijk aan het publiek kunnen laten zien wat Apple kan? Zoals Steve Jobs het podium opging en het publiek liet ervaren en voelen wat het product bracht.

Hoe dan ook, de kids society gooit Apple aan de kant. Te duur en vooral ook te gesloten. Leuk dat een Apple zelden vastloopt bij het uitvoeren van apps maar daarvoor is de controle op apps door Apple te strikt en halen veel leuke apps hun Apple-toegangsticket niet. ’Apple? Dat is het merk van mijn vader.‘

De kids gaan weer terug naar de openheid en rebellie van internet en besturingssystemen. Google (Android) en Microsoft (Windows 8) zitten weer aan het stuurwiel. Daarnaast zijn Samsung, Nokia en ook Sony weer bij de les. Google wordt van zoekmachineleverancier plotseling een supergeïntegreerde applicatieleverancier en maakt het veel gevestigde namen knap lastig. Social media, zoals Facebook, Youtube, Google+, Twitter en Instagram vechten elkaar de tent uit en surfen op de bijzondere behoefte van mensen om hun hele leven en soms ook ongevraagd dat van anderen, te delen met ieder die het horen en zien wil. Wie kent Hyves nog? Zo snel kan het gaan in technologieland.

Meer en meer wordt ook duidelijk dat het inspelen op psychologische kenmerken van ons als mens de succesformules voeden. De heilige Ik van Apple lijkt, via social media, te worden opgevolgd door de drang naar erkenning en herkenning, gezien worden en een constante behoefte aan contact met iedereen. Een bijna overstimulering van onze hersenen. Ik ben geen psycholoog en begrijp dus niet welke behoefte van ons brein daarmee wordt vervuld. Van die situaties dat je bij elkaar bent en dat ze allemaal met behulp van een smartphone met vele anderen in contact zijn. Dat je jezelf afvraagt of de gespreksgenoten wel voor elkaar kwamen of dat je ook met anderen aan tafel zit die je niet ziet. Een soort amorfe en kille digitalisering van onze gevoelswereld.

Wat mij betreft een observatie van wat innovatie en technologie doen op dit moment. Een business vol in beweging met heel veel kansen. Nog geen tekenen van diepe economische crisis. Nog altijd golven van succes die elkaar steeds sneller opvolgen. Wel een spel van weinig zekerheden. Wie nu de trom mag slaan, doet er goed aan de weinig tijd en de vele middelen te benutten om nieuwe successen in de steigers te zetten. Hebzucht en egoïsme maximaal te onderdrukken in het belang van duurzaamheid. Dat Apple inmiddels het merk van vaders is geworden, is geen nieuw fenomeen in technologie. Zo verdween eerder – eigenlijk niet lang geleden – ook de macht van IBM, Digital en Compaq. Wat belangrijk is te onderkennen, is dat als je op de top van de berg bent gekomen, je slechts een paar meter verwijderd bent van een scherpe afdaling. Maak dus altijd plannen voor de toekomst en creëer een omgeving van mensen en bedrijven die eensgestemd zijn en oprecht mee willen werken, om te kunnen surfen op de volgende golf van succes.