Apeldoornse wielnaafmotoren in Chinese handen

Nieke Roos
22 september 2016

Investeringsmaatschappij De Hoge Dennen en enkele kleinere aandeelhouders hebben E-Traction verkocht aan de Chinese Tanhas Group. Het Apeldoornse bedrijf maakt wielen met ingebouwde naafmotoren voor onder meer stadsbussen, die daardoor geen verbrandingsmotor en versnellingsbak meer nodig hebben. Tanhas is juist gespecialiseerd in versnellingsbakken. De Chinezen betalen naar verluidt 61,5 miljoen dollar voor E-Traction, dat opmerkelijk genoeg al jaren verlies lijdt en vorig jaar maar anderhalf miljoen euro omzette.

Onder de nieuwe moeder krijgt E-Traction toegang tot de grote Chinese markt en kan het starten met serieproductie, zegt de Apeldoornse ceo Peter de Neef in FD. ‘Tanhas heeft goede contacten met stadsbesturen, openbaarvervoerbedrijven en grote producenten van bussen en trucks. Bovendien heeft het veel ervaring met serieproductie voor de automotive-industrie en krijgen we een forse kapitaalinjectie.’ In Centraal-China komt een moderne fabriek voor elektrische aandrijflijnen, die eind 2017 operationeel moet zijn, en in Sjanghai opent E-Traction een innovatiecentrum voor klantprojecten.

De Apeldoornse vestiging blijft de elektronica voor de wielnaafmotoren produceren en wordt daarnaast een r&d-centrum. De Neef meent dat de werkgelegenheid er zelfs zal groeien omdat Tanhas de technologie op termijn ook wil inzetten in nieuwe domeinen als de land- en mijnbouw. De ceo verwacht dat E-Traction in 2019 winstgevend is. De afzet denkt hij te kunnen opschroeven van enkele tientallen wielnaafmotoren nu naar twintigduizend over een paar jaar, met een bijbehorende omzet van ‘enkele honderden miljoenen euro’s’.