Apeldoornse wielnaafmotoren doorgelicht met meetsysteem HBM

Nieke Roos
Leestijd: 3 minuten

Medio vorig jaar heeft HBM Benelux zijn eerste Edrive-oplossing in Nederland geïnstalleerd bij het Apeldoornse E-Traction, dat wielen met naafmotoren maakt voor onder meer stadsbussen. Edrive is een combinatie van meet- en testapparatuur en bijbehorende software, bedoeld voor aandrijvingen, generatoren, invertertechniek en batterijen in elektrische voertuigen. Na een uitgebreide proefperiode gebruikt E-Traction het systeem sinds begin dit jaar om meetwaarden voor productontwikkeling, praktijk- en duurtests op te nemen en te analyseren.

De Apeldoornse wielen hebben een ingebouwde elektromotor en inverter, waardoor er geen verbrandingsmotor en versnellingsbak meer nodig zijn in het voertuig. Een regelmodule en een vehicle energy manager verzorgen samen de aansturing van de elektromotoren. In feite levert E-Traction een hele elektrische aandrijflijn, waarbij het niet uitmaakt of de energie van batterijen of waterstofbrandstofcellen komt. Momenteel rijden er in Europa zo’n vijftien bussen met wielnaafmotoren rond, meestal als onderdeel van proefprojecten met schone voertuigen. In de werkplaats in Apeldoorn staan echter ook diverse prototypes van personenauto’s.

‘De Edrive-oplossing is voor ons een ideaal test- en analysesysteem’, zegt Patrick Hendriks, electronica-engineer bij E-Traction. ‘We meten het mechanische vermogen van de elektromotoren, maar we kunnen nu ook zien hoeveel vermogen de inverter en de motor in gaat. Met behulp van het data-acquisitiesysteem en de bijbehorende software kunnen we alle relevante data opnemen en analyseren. De testopstelling gebruiken we om onze eigen berekeningen te analyseren en te verifiëren, zodat we kunnen zien of het in de praktijk echt zo werkt als we denken. Daarnaast gebruiken we de opstelling voor het testen van onderdelen in de praktijk, voor duurtests en het testen van storingen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.