Anvil Industries neemt Machinefabriek De Valk over

René Raaijmakers
15 november 2022

Met de overname van De Valk uit Valkenswaard verwerft Anvil Industries één van Eindhovens 3D-metaalprintpioniers. De acquisitie laat opnieuw zien dat de hightech toeleverindustrie in een consolidatiefase zit. Met name de groei in de halfgeleiderindustrie zorgt ervoor dat maakbedrijven naarstig op zoek zijn naar financiële stabiliteit en werkkapitaal. De wereld glijdt langzaam in een recessie, maar desondanks blijft de semicon-branche, en dan met name ASML, positief over de komende jaren. Dat maakt dat het hele hightech ecosysteem zich voorbereidt op groei.

Het financiële vehikel achter deze acquisitie is Vado, de investeringsmaatschappij van de familie Van Doorne, en volledig eigenaar van Anvil Industries.

Machinefabriek De Valk begon als een diverse, dorpse familiefabriek. Jan Hagelaars startte het bedrijf in augustus 1948 als ‘de eerste Valkenswaardse machinefabriek, De Valk.’ Sigarenfabrieken, schoenfabrieken en brouwerijen behoorden tot de eerste klanten, maar Hagelaars bouwde ook al centrifugaalpompen voor zandzuigers.

Draaien en frezen vormen nog steeds de belangrijkste activiteiten. De Valk werkt veel samen met ingenieursbureaus in de regio en produceert klantspecifieke onderdelen en soms ook machines. Het bedrijf heeft alles in huis – assemblage, reiniging en schone ruimtes – om producten cleanroomverpakt aan klanten te leveren. Het leveren van prototypes en spoedopdrachten rekent de fabriek tot haar specialiteiten. Het bedrijf behaalde in 2021 een omzet van ruim twee miljoen euro.

John Hagelaars (l), kleinzoon van Jan Hagelaars en directeur-eigenaar van Machinefabriek De Valk, en Jan Adams, algemeen directeur van Anvil Industries, ondertekenen de overnamedeal.

Anvil en De Valk hebben veel gemeenschappelijke klanten, zoals ASML, Philips en Signify. In de regio Eindhoven behoort De Valk tot de pioniers op het gebied van 3D-metaalprinten. Samen met mensen van KMWE en NTS runnen medewerkers van Machinefabriek De Valk sinds 2012 de productie op de Metalfab-metaalprinter van het consortium K3D-Addfab op de Brainport Industries Campus. De Valk heeft zich daarbij ontwikkeld tot print- en nabewerkingsspecialist in complexe RVS, aluminium en titanium producten. Anvil had deze techniek nog niet in huis. ‘De Valk was er al vroeg bij’, zegt Jan Adams, algemeen directeur van Anvil Industries. ‘Dat laat het innovatieve vermogen en het ondernemerschap zien dat heel goed bij Anvil past. De synergievoordelen zijn legio.’

Anvil Industries bestaat uit zeven bedrijven: Rols Machineonderdelen (verspanen in grote aantallen en robotlassen), Jansen Machining Technology (draaien en frezen), Job Precision (precisiedraaien, 5-assig frezen, profielslijpen, rondslijpen en zink- en draadvonken), BKL Engineering (engineering en speciaalmachinebouw), Contour Covering Technology (plaatwerk, lassen en montage), Contour Advanced Systems (systeemintegratie) en Innclose (maatwerk hygiënische omkastingen). Anvil Industries behaalde in 2021 een omzet van ruim honderd miljoen euro.

Vado Beheer heeft een meerderheidsbelang in de Anvil Industries bedrijvengroep. Deze investeringsmaatschappij van de familie Van Doorne richt zich met een langetermijnvisie op hightech maakbedrijven. Vado is met de families Van Kempen en Van Ettro ook eigenaar van de MCB Groep, een holding die in 1941 werd opgericht als Metaal Compagnie Brabant en momenteel uit twintig werkmaatschappijen bestaat in Nederland, België en Duitsland. Alle twintig zijn actief als groothandel en servicecentra voor staal, roestvast staal, aluminium, koper en messing. De MCB Group behaalde in 2021 een omzet van ruim een miljard euro en heeft ruim negenhonderd mensen in dienst.