Antwerpse student geëerd voor 3D-geprinte armbrace
Mano Balliu, een student van de Universiteit Antwerpen, is in België uitgeroepen tot de winnaar van de James Dyson Award 2021. Hij ontwierp een armbrace die op maat kan worden geprint voor kinderen met spasmes. Balliu gaat nu door naar de internationale finaleronde.

Hypertonie (of spasmes) in de armen van kinderen met hersenverlamming veroorzaakt ernstige lichamelijke schade. Traditionele orthesen en braces die hypertonie tegengaan, hebben veel tekortkomingen. Ze zijn volledig stijf wat veel pijn geeft, of deels flexibel maar duur. De Maniflex-oplossing van Balliu biedt een nieuwe functionele en geïntegreerde oplossing met de unieke eigenschappen van thermoplastisch polyurethaan (TPU).
Binnen de orthopedische sector worden veel traditionele methoden gebruikt voor de productie van orthopedische producten op maat. Orthopedische bedrijven proberen met behulp van additive manufacturing de overstap te maken naar nieuwe productietechnieken. Helaas maken de meeste van deze nieuwe producten weinig gebruik van de vele voordelen van AM. Daarom deed Balliu materiaalonderzoek en prototyping om erachter te komen hoe AM, en specifiek TPU, echt het verschil kan maken voor zowel patiënt als producent.
Een orthopedisch technicus kan de arm en hand uploaden met behulp van een 3D-scanner. De orthese kan dan om deze anatomische vorm worden geplaatst. In de software kan de orthese volledig worden gepersonaliseerd volgens de klinische gegevens gemeten door een arts-specialist en de persoonlijke wensen van de patiënt. TPU heeft de unieke eigenschap dat het zowel flexibel als stijf is door een variatie in wanddikte. Flexpunten vervangen nu traditionele mechanische scharnieren en kunnen specifieke weerstand bieden door hun dikte aan te passen. Een dikkere rib rondom de orthese zorgt voor een stijf en stabiel geheel. De vouwpunten bevinden zich altijd langs beide zijden van het gewricht. Het materiaal is poreus wat geschikt is voor huidcontact.