Antwerpse robot voor doven toont nu ook emoties

Alexander Pil
1 september 2021

De robotarm voor doven die studenten van de Universiteit Antwerpen een paar jaar geleden ontwikkelden, is nu ook in staat emoties te tonen. Samen met de gebarentaal die de Aslan-robot al kon spreken, vormt het geheel nu een extra interessante oplossing voor doven.

De Antwerpse Aslan-robot heeft nu ook een hoofd om emoties mee over te brengen.

In 2014 had Stijn Huys samen met enkele medestudenten elektromechanica aan de Universiteit Antwerpen een ambitie. Hij wilde een betaalbare robot bouwen die in staat zou zijn de letters van de Vlaamse gebarentaal te tonen. Het doel was nog ambitieuzer, namelijk de ontwikkeling van een meer algemene ‘vertaalrobot’ van spraak naar gebaren. Randvoorwaarden zoals low-cost, open source en hoge betrouwbaarheid maakte de uitdaging nog een stuk groter.

Dat dit een project zou worden dat niet in één academiejaar af te ronden was, bleek al heel snel. Het eerste prototype bestond uit een arm met zestien vrijheidsgraden, en was in staat om handgebaren te tonen. Er zouden in de volgende academiejaren nog verschillende prototypes volgens. Inmiddels is de robotarm uitgebreid met een robothoofd dat emoties kan weergeven, een belangrijk onderdeel in de communicatie met doven.