Andra Tech (Kusters) neemt Mayer Feintechnik over

Het Nederlandse Andra Tech Group (voorheen Kusters Beheer) heeft alle aandelen overgenomen van Mayer Feintechnik, een verspaningsspecialist uit het Duitse Göttingen.

René Raaijmakers
10 januari

De Nederlandse hightech-industrie en vooral spelers in semicon-equipment hebben behoefte aan capaciteit en kijkt steeds vaker over de grens naar productiemogelijkheden. Met name ASML en Thermo Fisher vragen toeleveranciers om de komende jaren mee te liften op hun ambitieuze groeiplannen.

De overname van Mayer Feintechnik door Andra Tech (voorheen Kusters Beheer) kunnen we dan ook in dit licht bezien. Zelf relativeert de bedrijvengroep dat. ‘De overname zorgt voor verbreding van de klantenbasis, waardoor langjarige continuïteit en groeipotentie wordt gewaarborgd’, antwoordt een woordvoerder desgevraagd. ‘Het is niet bedoeld als capaciteitsuitbreiding voor de semiconmarkt.’

Het bedrijfspand van Mayer Feintechnik in het Duitse Göttingen.

Opvallend is wel dat Andra Tech de semiconmarkt in zijn uitingen als eerste noemt, terwijl de website van Mayer alleen healthcare, meettechniek, lasertechniek en de optische en voedingsindustrie noemt. Voor de Nederlandse lidbedrijven vormt semicon-equipment de belangrijkste afzetmarkt.

‘Mayer Feintechniks sterke positie in Duitsland levert een belangrijke bijdrage aan onze ambities om Andra Tech Group ook internationaal te laten groeien’, aldus Geert Ketelaars, ceo van Andra Tech Group in een persbericht. De investeerder spreekt in een persbericht nadrukkelijk over een ‘eerste Duitse overname.’ Andra Tech bevestigt dat het op zoek is naar meerdere maakbedrijven en dat meer overnames in, met name, Duitsland zullen volgen.

Mayer Feintechnik is gespecialiseerd in de productie van fijnmechanische metalen onderdelen en modules voor de semicon, medische, optische en laserindustrie. Het is een typisch familiebedrijf met een typisch Duitse gewoonte: het etaleert zijn hele machinepark stuk voor stuk op zijn website. Mayer heeft 120 medewerkers en zet jaarlijks ongeveer 20 miljoen euro om.

Draadvonken bij Kusters Precision Parts in Oss.

Details over de overname zijn niet bekendgemaakt, maar de aankoop werd ondersteund door de Britse investeerder Equistone Partners Europe, dat begin 2021 een meerderheidsbelang nam in de Kusters bedrijvengroep. Jan Kusters behield daarbij een minderheidsbelang. Equistone besteedt tussen de 25 miljoen en 200 miljoen euro aan nieuwe aankopen. Na de aanwinst bestaat Andra Tech nu uit zes bedrijven met 550 werknemers op negen maaklocaties. In Nederland zijn dat Jatec in Leerdam, HFI in Groenlo, Kusters Precision Parts in Oss, Visietech in Schijndel en Wilting in Eindhoven, Leerdam en Wintelre. De omzet ligt nu in de orde van 100 miljoen euro.

Frank Neuschulz, volledig aandeelhouder van Mayer Feintechnik, behoudt een minderheidsaandeel. Hij blijft aan als directeur, evenals zijn managementteam.