Amsystems ontvangt investering voor doorontwikkeling lichtbron

Alexander Pil
14 juli 2021

Amsystems heeft via NWO een aanvullende investering verkregen om de ontwikkeling van zijn belichtingsbron voor de hars gebaseerde industriële 3D-printprocessen te versnellen. Met die financiële boost hoopt de Eindhovense starter volgend jaar een minimal viable product te kunnen lanceren, gevolgd door een commerciële versie in 2023. Hoeveel budget Amsystems extra ter beschikking heeft gekregen, is niet vrijgegeven.

TNO heeft een concept ontwikkeld waarbij de hars wordt belicht met een lijnscanner vol relatief goedkope laserdiodes.

Amsystems gebruikt in zijn 3D-printconcept een lijnscanner om de vloeibare hars om de juiste plekken te polymeriseren. De basis voor die technologie is ontwikkeld bij TNO. Door af te stappen van de traditionele puntscanner zet Amsystems nu een potentieel disruptieve stap in de 3D-industrie. Met deze conceptmatige verandering in belichting kunnen grotere bouwbakken – en dus grotere producten en/of veel meer producten in een batch – sneller worden belicht. Bovendien is ook de behaalde resolutie substantieel hoger, en onafhankelijk van de grootte van het gebruikte bouwoppervlak.

Om beter te kunnen schakelen met geïnteresseerde marktpartijen heeft Amsystems besloten om te investeren in een eigen opstelling waar naast de al aanwezige mogelijkheid van 2D-demonstraties ook daadwerkelijk 3D-objecten kunnen worden geprint. Zo wil het bedrijf de belichtingsmethodiek kwalitatief en kwantitatief demonstreren. Tevens kijkt Amsystems naar mogelijkheden om modules samen met printerbouwers te integreren in hun huidige systemen, met als doel de potentie van de technologie te valideren.