Amsterdamse zonnedrone zet koers naar emissievrije luchtvaart

Collin Arocho
Leestijd: 1 minuut

Na vier jaar ontwikkeling heeft dronefabrikant Avy de eerste succesvolle testvlucht van zijn nieuwe vliegtuig met vaste vleugels op zonne-energie aangekondigd. Het vliegtuig, dat een mix is ​​van een drone en een vliegtuig, stijgt en landt verticaal en kan volledig autonoom overstappen op een voorwaartse vlucht. Zo wil het Amsterdamse bedrijf vliegen buiten line-of-sight mogelijk maken, met toepassing in onder meer dringend medisch transport, hulpdiensten en natuurbescherming. Op de lange termijn wil Avy de transport- en luchtvaartsector verduurzamen.

De zonnedrone is gebouwd in nauwe samenwerking met het Rotterdamse Wattlab, een jonge clean-tech startup bestaande uit voormalige World Solar Challenge-kampioenen van het Vattenfall Solar Team van de TU Delft. De drone is uitgerust met Wattlabs op maat gemaakte, lichtgewicht zonnefolie die rond de buitenste laag van de glasvezelvleugels van het vliegtuig werd gewikkeld om extra zonlicht te reflecteren en te absorberen en extra energie te genereren tijdens het vliegen.

‘Door zonnecellen in onze vleugels te integreren, maken we gebruik van de schoonste beschikbare energie. De Avy-drone heeft vleugels en kan levensreddende medicijnen door de lucht vervoeren in Europa en Afrika, en de eerste-hulpdiensten in Europa ondersteunen’, zegt Patrique Zaman, oprichter van Avy. ‘Onze testvlucht in september met het prototype liet veelbelovende resultaten zien en was een eerste stap op weg naar een langere vliegtijd.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.