Amsterdamse startup Bolt crowdsourcet 3 miljoen voor elektrische scooter

Nieke Roos
18 oktober 2017

Met een crowdfundingcampagne op het equityplatform Seedrs heeft Bolt Mobility 3,1 miljoen euro opgehaald voor zijn elektrische scooter, twee keer het beoogde bedrag. Meer dan 2500 investeerders uit heel Europa deden een duit in het zakje. De eerste prototypes van de Appscooter moeten vanaf volgend jaar februari van de band rollen bij VDL, vertelt Bolt-medeoprichter Bart Jacobsz Rosier aan het Financieele Dagblad. Begin 2019 zal de scooter zijn opwachting maken op de openbare weg, zo verwacht de onlangs naar Amsterdam verhuisde spinoff van de TU Delft.

De Appscooter heeft geen standaard frame, maar een holle constructie die ruimte biedt aan de batterijen. Op een volle lading kan hij vierhonderd kilometer rijden en vanuit stilstand trekt hij in 3,3 seconden op naar 45 km/u. De cockpit heeft een geïntegreerd touchscreen waarop Android-apps draaien. Bolt gebruikt het netwerk van Vodafone voor veilige dataopslag. ‘Na BMW, Mercedes en Audi zijn wij het vierde bedrijf in de wereld die met deze technologie werken’, stelt Jacobsz Rosier in FD.

Dat het nog zo lang duurt voordat de Appscooter op de weg te bewonderen is, komt volgens Jacobsz Rosier doordat het productieproces niet zo eenvoudig is. ‘Vespa heeft zijn pogingen om een elektrische scooter te maken al gestaakt’, weet hij. Bij de Appscooter is het bijzondere frame een van de complicerende factoren.