Ampyx en Eon gaan energievliegtuigen in de praktijk testen

Pieter Edelman
11 april 2017

Het Haagse Ampyx Power heeft de plannen rond voor praktijktesten met zijn energieopwekkende zweefvliegtuigen. Het gaat hiervoor een samenwerking aan met energieleverancier Eon. De Duitse energiereus zal in Ierland een testlocatie voor airborne wind power ontwikkelen en Ampyx wordt hiervoor de eerste klant. Om de commercialisering van zijn technologie te bekostigen, is Ampyx een nieuwe crowdfundingcampagne gestart waarmee het 2,5 miljoen euro wil ophalen.

Ampyx, een spin-off van de TU Delft, is een van de koplopers op het gebied van airborne wind power. Het idee hiervan is om de traditionele windturbine te vervangen door een vliegtuig dat zelfstandig achtjes draait in de wind. De Ampyx-drones trekken daarbij een kabel uit die een generator op de grond aandrijft. De vliegtuigen zijn in theorie veel goedkoper dan een windmolen omdat ze veel minder materiaal gebruiken. Bovendien werken ze efficiënter omdat ze kunnen profiteren van hogere windsnelheden op grotere hoogte.

Het bedrijf werd in 2009 opgericht en rondde afgelopen jaar een belangrijke mijlpaal af met de ontwikkeling van een autopiloot voor de windvliegtuigen. Die wil het bedrijf nu in de praktijk gaan valideren met een relatief klein toestel dat enkele honderden kilowatt moet kunnen opwekken. Daarna wil het bedrijf een 2 MW-versie ontwikkelen. Dat moet een eerste commercieel product worden waarmee energieleveranciers hun verouderde windparken kunnen vernieuwen.

De testlocatie wil Eon is bedoeld om verschillende ontwikkelaars van airborne wind power-systemen te faciliteren. Het Duitse energiebedrijf kijkt al langer naar deze technologie. Vorig jaar nam het een belang in het Schotse Kite Power Systems.