Amerikaans protectionisme kan verzending Philips-ventilatoren verstoren

Jessica Vermeer
26 maart 2020

De macht die Donald Trump over de Amerikaanse fabrieken heeft, zou de verzending van kritieke medische apparatuur die nodig is voor de bestrijding van de coronaviruspandemie kunnen doen ontsporen, aldus Philips. De president kan de Defense Production Act in werking stellen, die de bevoegdheid verleent om de toevoer van producten uit Amerikaanse fabrieken uit te breiden. Dit geldt ook voor de ziekenhuisventilatoren die Philips in Californië en Pennsylvania produceert. Philips kondigde eerder deze week aan dat het van plan is de productie van medische benodigdheden voor de diagnose en verzorging van patiënten met het coronavirus, waaronder ventilatoren, uit te breiden.

Als de Amerikaanse overheid besluit in te grijpen, kan Philips de ventilatoren wellicht niet naar de regio’s sturen waar ze het meest nodig zijn. Bedrijfswoordvoerder Steve Klink stelt: ‘We weten dat we onze productiebeloften kunnen nakomen, maar alleen als de hele toeleverketen meewerkt. Een beademingsapparaat heeft veel onderdelen, die van over de hele wereld komen. Protectionisme kan een nadelig effect hebben, of het nu aan het einde van de productielijn is of ergens in het midden.’

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is in gesprek met zowel Philips als de Amerikaanse regering. Zolang deze gesprekken aan de gang zijn, zal de export naar verwachting niet worden beïnvloed.