Amerikaans back-upplan om export ASML’s euv-scanner naar China te blokkeren

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De inauguratie van Joe Biden als president zal geen einde maken aan de Amerikaanse inspanningen om de verkoop van ASML’s euv-scanners aan Chinese bedrijven te blokkeren. Integendeel, bronnen uit Washington vertelde NRC Handelsblad dat er nieuwe restricties zijn opgesteld, mocht de Nederlandse overheid toch besluiten een exportvergunning te verlenen voor ‘s werelds meest geavanceerde lithografiescanner.

Momenteel wordt de exportvergunning van ASML ingehouden op basis van het Wassenaar Arrangement, dat de westerse export regelt van goederen en technologie die mogelijk militaire toepassingen hebben. Onder Amerikaanse diplomatieke druk heeft de Nederlandse regering de vergunning anderhalf jaar geleden niet verlengd en nog steeds niet verleend. Als dat wel gebeurt, zullen de VS volgens NRC de verkoop op andere manieren blokkeren.

De VS zouden dezelfde methode volgen die het gebruikte om Huawei af te sluiten van TSMC’s chipproductiediensten: door exportcontroles af te dwingen op in het buitenland geproduceerde goederen als deze meer dan een bepaald percentage technologie van Amerikaanse oorsprong bevatten. Momenteel zijn de euv-scanners van ASML niet ‘Amerikaans genoeg’, maar de VS zouden het percentage eenvoudig kunnen verlagen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.