Amerikaans back-upplan om export ASML’s euv-scanner naar China te blokkeren

Paul van Gerven
16 november 2020

De inauguratie van Joe Biden als president zal geen einde maken aan de Amerikaanse inspanningen om de verkoop van ASML’s euv-scanners aan Chinese bedrijven te blokkeren. Integendeel, bronnen uit Washington vertelde NRC Handelsblad dat er nieuwe restricties zijn opgesteld, mocht de Nederlandse overheid toch besluiten een exportvergunning te verlenen voor ’s werelds meest geavanceerde lithografiescanner.

Momenteel wordt de exportvergunning van ASML ingehouden op basis van het Wassenaar Arrangement, dat de westerse export regelt van goederen en technologie die mogelijk militaire toepassingen hebben. Onder Amerikaanse diplomatieke druk heeft de Nederlandse regering de vergunning anderhalf jaar geleden niet verlengd en nog steeds niet verleend. Als dat wel gebeurt, zullen de VS volgens NRC de verkoop op andere manieren blokkeren.

Foto: ASML

De VS zouden dezelfde methode volgen die het gebruikte om Huawei af te sluiten van TSMC’s chipproductiediensten: door exportcontroles af te dwingen op in het buitenland geproduceerde goederen als deze meer dan een bepaald percentage technologie van Amerikaanse oorsprong bevatten. Momenteel zijn de euv-scanners van ASML niet ‘Amerikaans genoeg’, maar de VS zouden het percentage eenvoudig kunnen verlagen.

ASML-ceo Peter Wennink zei ​​zondag in het tv-programma Buitenhof dat hij geen grote koerswijziging verwacht in het Amerikaanse China-beleid zodra Biden het roer overneemt, hoewel hij hoopt dat de verkozen president meer open zal staan ​​voor internationale dialoog.