Amerika ziet toename opdrachten robotsector

Clara Dorrepaal
6 maart 2008

Noord-Amerikaanse producenten van robots ontvingen in 2007 bijna een kwart meer opdrachten dan het jaar daarvoor. Deze groei maakt de tegenvallende cijfers van 2006 goed. Toen nam de orderportefeuille juist af. Dat zegt de Robotic Industries Association (RIA), de belangenorganisatie van robotproducenten in Amerika.

De fabrikanten ontvingen orders voor de bouw van meer dan vijftienduizend robots met een gezamenlijke waarde van ruim een miljard dollar. Wereldwijd staan orders uit voor in totaal 17.261 robots, die samen een waarde vertegenwoordigen van 1,15 miljard dollar. Een groot deel van de groei het laatste jaar komt voort uit de verkoop aan autoproducenten en hun toeleveranciers. In dit marktsegment, goed voor 64 procent van alle orders, steeg de verkoop van robots in Noord-Amerika met 43 procent. Het aantal opdrachten buiten de automobielindustrie groeide minder dan 1 procent.

’De verkoop aan onze klanten in de auto-industrie verloopt inmiddels cyclisch‘, zegt RIA-vicevoorzitter Jeffrey Burnstein. ’Zo verdubbelde het aantal opdrachten voor puntlasrobots in deze industrietak en steeg de hoeveelheid orders voor verf- en verdeelrobots met 38 procent. Het segment materiaalbehandeling maakte een sprong met 14 procent, booglassen groeide 10 procent.‘ Wereldwijd staan er meer dan één miljoen robots. Japan gebruikt de meeste. De Verenigde Staten komen op de tweede plaats.

Toekomstige uitbreiding van de robotindustrie staat of valt met het bereiken van meer non-automotiveklanten. De RIA hoopt hier dit jaar succesvoller te zijn, aldus Burnstein. Ondanks de tegenvallende groeicijfers vertoont de non-automotivemarkt een paar bemoedigende tendensen: 16 procent meer verkopen in levenswetenschappen, de farmaceutische industrie en de biomedische sector, en 8 procent meer omzet in de voedingsmiddelen- en consumentenmarkt.

Software om de veiligheid van robots te vergroten, is een belangrijk onderwerp voor de RIA. Deze programmatuur helpt bij het opsporen van gevaren, het bepalen van de risico‘s die deze gevaren met zich meebrengen, en het inperken hiervan op een structurele manier.