Amazon neemt Belgische machinebouwer Cloostermans over

René Raaijmakers
14 september 2022

Amazon neemt machinebouwer Cloostermans over. Dat is rap, gezien de tijd dat de gigant en het enkele honderden medewerkers tellende bedrijf elkaar kennen. Sinds 2019 werken de Belgen voor de Amerikanen aan technieken om zware pallets en bakken te verplaatsen, te stapelen en producten te verpakken. In een persbericht prijst de internetgigant de diepgaande ervaring van Cloostermans in engineering, machines en robotica.

Amazon bericht dat ‘het team van tweehonderd medewerkers’ – de website van Cloostermans vermeldt 280 – zich voegt bij de Europese ontwikkelaars van Amazon Global Robotics. Dat richt zich onder meer op het verhogen van de veiligheid op het werk en het verminderen van verpakkingsafval. Voor zijn Europese robotontwikkelteam richtte Amazon vorig jaar in Italië een lab op dat zich vooral richt op ergonomie.

Amazon zet sinds 2012 robots in. Intussen maakt het zijn eigen robots.

Het Amerikaanse bedrijf, dat begon als een online boekwinkel, introduceerde in 2012 voor het eerst robots in zijn magazijnen. Onlangs kwam het met de Proteus, een mobiele robot die volledig autonoom rond werknemers kan manoeuvreren.

Frederik Berckmoes-Joos, topman van Cloostermans, zegt blij te zijn dat hij zijn speelterrein nu kan uitbreiden. ‘Amazon heeft de lat hoger gelegd voor supplychaintechnologieën. We kijken ernaar uit om deel uit te maken van het volgende hoofdstuk van deze innovatie.’

Afgelopen augustus maakte Amazon ook bekend dat het was overeengekomen om Irobot te kopen voor 1,7 miljard dollar. Irobot is bekend is van zijn Roomba-robotstofzuigers die automatisch vloeren in huizen schoonmaken. Het is een van Amazons bestverkochte robotstofzuigers. De apparaten kunnen muren, kabels en andere obstakels vermijden.