AM-Flow haalt 4 miljoen op voor automatisering 3d-printindustrie

Alexander Pil
19 oktober 2020

AM-Flow heeft in een series-A investeringsronde 4 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf met vestigingen in Amsterdam en Eindhoven zal de investering gebruiken voor de opschaling van zijn ai-gebaseerde computervision-, motion- en robotica-oplossingen om 3d-geprinte onderdelen met hoge snelheid en efficiëntie te verwerken. Deelnemers aan de financieringsronde, die werd geleid door Bom Brabant Ventures, zijn Materialise en Midwest Prototyping, Innovatiefonds Noord-Holland en de bestaande investeerders Miller Turner en Doen Participaties.

Foto: AM-Flow

CEO Stefan Rink: ‘We zijn blij met onze nieuwe investeerders en ik wil onze bestaande aandeelhouders bedanken voor hun steun. Onze aanpak heeft het vertrouwen van een consortium van ervaren hightech-investeerders. Met deze nieuwe financiering kunnen we onze portfolio van oplossingen uitbreiden en ons marktaandeel vergroten.’

De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden en toepassingen van 3d printen enorm toegenomen. De groei wordt echter beperkt door de afwezigheid van geautomatiseerde productieprocessen: de post-productie (identificatie, kwaliteitscontrole, transport en verpakking) wordt nog steeds door mensen verricht. Dit maakt 3d-printtechnologie tot op heden inefficiënt en te duur voor grootschalige productielijnen. Door de toepassing van ai-gebaseerde machine learning, computervision en robotica claimt AM-Flow als eerste ter wereld in staat te zijn om modulaire oplossingen te leveren om de gehele productielijn te automatiseren.

‘Het succes van het schalen van additive manufacturing als onderdeel van een end-to-end digitaal platform is niet alleen afhankelijk van voortdurende innovatie van het printproces zelf, maar ook van de vraag of we de grote verscheidenheid aan gedrukte componenten op een kostenefficiënte manier kunnen verwerken’, zegt Materialise-cto Bart Van der Schueren. ‘Daarom zijn we enthousiast over het productportfolio van AM-Flow, dat een pad creëert naar een kostenefficiënte schaling van het handlingproces.’

AM-Flow is opgericht door Stefan Rink (ceo), Gideon May (cto), Jochem van der Spek (directeur r&d), Bas van Berkestijn en Alewijn Medendorp. Het managementteam is onlangs versterkt door Carlos Zwikker (cco) en Pieter Dekkers (cfo). De AM-Flow-hardware automatiseert het 3d-printproces van begin tot eind en integreert via de AM-Logic-software met alle gangbare erp/mes-systemen op de markt. Onderdelen kunnen hiermee door de gehele fabriek gevolgd en gemonitord worden.