Als mkb’er in Europa, droom of desillusie?

Erwin Altena is senior consultant bij innovatie- en subsidieadviesbureau Innovation Connect en deskundig op het gebied van innovatie in Europa, en op gebied van milieu en energie.

Leestijd: 3 minuten

Het eerste halve jaar van de nieuwe Europese subsidieperiode 2014-2020 is voorbij. De verwachtingen voor de nieuwe internationale subsidieprogramma’s waren vooraf hoog gespannen. Vooral voor het mkb zou er meer te halen zijn in Europa. Een van de belangrijkste Europese mkb-programma’s is het SME-instrument, onderdeel van Horizon 2020. De eerste evaluatie pakt niet goed uit voor Nederland, we scoren te laag. Slechts vier van onze ruim honderd ingediende aanvragen halen de eindstreep.

De lage score is opvallend, want gedurende de vorige Europese subsidietermijn, van 2007 tot 2013, was Nederland verhoudingsgewijs juist een van de landen die het meest gebruik wist te maken van de internationale subsidiepotjes. Werk aan de winkel, zou je zeggen. Maar wat moeten ondernemers zich realiseren voordat ze beginnen aan een Europees subsidieavontuur?

Als ondernemer ondernemen op het hoogste niveau, je krachten meten op de internationale markt, dát is wat je eigenlijk doet als je met een innovatief project deelneemt aan een Europees subsidieprogramma. Het klinkt prachtig ambitieus. Bovendien gaat het bij Europese subsidies ook vaak om hoge bedragen. De keerzijde van de Europese regelingen is echter – nog steeds – dat de toelating streng is, en de eisen voor de verantwoording hoog. Bovendien worden de programma’s vaak vele malen overtekend waardoor het budget vroegtijdig is uitgeput. Ondanks dat Europa in aanloop naar Horizon 2020 beloofde dat internationale subsidies toegankelijker zouden worden voor het mkb.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen