‘Als ik één ding heb geleerd, is het dat je met geld moet smijten’

Paul van Gerven
Leestijd: 11 minuten

Voor iemand die aanvankelijk voor de wetenschap koos, is de nalatenschap in de semicon- en pv-industrie indrukwekkend. Met zevenmijlslaarzen door de carrière van voormalig ASM International-cto Ernst Granneman, bij wie het machinebouwen in het bloed zit.

In het derde studiejaar technische natuurkunde aan de TU Delft vielen Ernst Granneman de schellen van de ogen. Na twee jaar braaf de voorgekookte practicumproeven te hebben uitgevoerd, werd hij nu geacht zelf na te denken over de metingen die hij moest doen. En hoe hij die metingen het beste kon uitvoeren. ‘Het was een openbaring om niet met standaard apparatuur te werken. Dat je zelf iets kunt bouwen of, als je denkt dat het beter kan, iets kunt vérbouwen’, zegt Granneman.

Deze houding werd hem niet altijd in dank afgenomen. Toen hij het een paar jaar later als Amolf-promovendus aan de stok kreeg met een haperende CO2-laser van het Amsterdams Medisch Centrum, maakte hij de lichtbron prompt open om te kijken of hij de oorzaak kon vinden. ‘De eigenaar betrapte me en was in alle staten. Zoiets doe je toch niet; daarvoor bel je de technische dienst! Nou, daar had ik dus geen last van’, grinnikt Granneman. Om er indringend aan toe te voegen: ‘Je moet nooit ontzag hebben voor wat er staat.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.