Alles voor de volgende investeringsronde

René Raaijmakers
Leestijd: 9 minuten

In deel twee van het vraaggesprek met Mechatronica&Machinebouw gaat Mappers systeemarchitect Guido de Boer in op outsourcing voor startups en de technische horde die uiteindelijk te hoog bleek voor het lithografiebedrijf.

Hightech startups zitten vaak in een spagaat. Investeerders dringen aan om uit te besteden, maar sommige zaken zijn niet uit te besteden. Als de beslissing voor outsourcing eenmaal is genomen, dan wachten op dat vlak forse uitdagingen. De grootste ramp is de supplier die zegt: ‘Dat ga ik voor je maken’, en die zijn belofte vervolgens niet waarmaakt.

Guido de Boer leerde het bij Mapper door schade en schande. Zijn motto: kies nooit een supplier die belooft te leveren wat je vraagt. ‘Dan moeten alle alarmbellen afgaan. In de huidige maakcultuur kun je het beste degene kiezen die niet wil leveren wat jij vraagt. Die gewoon zegt: ‘Nee, dat ga ik niet doen.’ Dat deden wij bij Mapper ook echt. Wij vroegen quotes aan en als een supplier dan zei: ‘Je bent helemaal gek, dit kan niet: die levertijd en voor dat geld’, dan gingen we juist met die mannen verder praten. Degenen die zeiden: ‘Ik doe het, ik kan het’, die lieten we juist links liggen. Dat is een zeer succesvolle strategie geweest.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.