Albany opent ontwikkelcentrum voor Cigs-productie

Leestijd: 2 minuten

Het College of Nanoscale Science and Engineering (CNSE) van de University at Albany heeft een pilotlijn geopend voor de fabricage van Cigs-zonnecellen. Bedrijven kunnen daarop prototypes ontwikkelen op zowel flexibele substraten als op glas en ook proefproductie draaien. De capaciteit van honderd kilowatt zou binnen twee jaar moeten worden uitgebouwd tot tien megawatt.

De faciliteit van het Solar Energy Development Center is overgenomen van machinebouwer Veeco, die enkele maanden geleden aankondigde de Cigs-arena te willen verlaten. Door de boedel over te dragen aan CNSE blijven zeventien banen behouden, met de optie om te groeien.

Een vertegenwoordiger van het CNSE lichtte de noodzaak voor het centrum door een een parallel te trekken tussen de solarindustrie nu en de halfgeleiderindustrie twintig tot dertig jaar geleden. Destijds trokken Aziatische chipbedrijven de markt naar zich toe, en nu lijkt China dat kunstje in de zonnecelfabricage te herhalen. De Verenigde Staten moeten zich daarom richten op de volgende technologische generatie en dat is precies wat het Solar Energy Development Center beoogt. Het initiatief is ingebed in het publiek-private US Photovoltaic Manufacturing Consortium, waarin met steun van de overheid meer dan veertig solarbedrijven zijn verenigd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.