Akos koppelt Pdeng’ers UT aan Apeldoornse techbedrijven

Alexander Pil
19 mei 2020

De gemeente Apeldoorn en de Universiteit Twente hebben ingenieursbureau Akos gekozen als partner voor het Pdeng-programma van de UT. Door deze samenwerking speelt Akos de komende anderhalf jaar een belangrijke rol in het introduceren en neerzetten van het Pdeng-programma bij bedrijven in en rond Apeldoorn. Tegelijkertijd biedt dit kansen om de samenwerking met vaste en potentiële klanten van Akos en de UT te versterken. Juist nu tijdens de coronacrisis krijgt innovatie veel aandacht om als bedrijf toekomstbestendiger te kunnen zijn. Bovendien is daar vaak meer tijd voor, omdat andere zaken even op een lager pitje staan, stellen de partners. Ze hebben zich als doel gesteld om binnen anderhalf jaar twintig Pdeng-plekken te realiseren.

Foto: UT

Het Pdeng-programma is een tweejarig post-masterprogramma waarbij de focus ligt op een technologisch ontwerp voor een vraagstuk uit de praktijk. De UT biedt al jaren diverse Pdeng-programma’s aan waarmee innovatie binnen het bedrijfsleven vorm krijgt. De Gemeente Apeldoorn heeft de ambitie het vestigingsklimaat binnen de regio te verstevigen en het bedrijfsleven te stimuleren bij kennisgedreven innovaties. De gemeente heeft aan de UT gevraagd om aan deze ambitie een bijdrage te leveren.

Met Pdeng kunnen engineers zich specialiseren in de richting van Robotics, Civil Engineering, Energy & Process Technology, Business & IT of Maintenance. Deelnemers werken betaald aan een complex vraagstuk vanuit het bedrijfsleven, gevoed door wetenschappelijk onderzoek. Het kan bijvoorbeeld gaan om het ontwerpen van een nieuw product, systeem of het innoveren van een proces, waarbij de looptijd van het project minimaal een jaar is. Dit vindt bij voorkeur plaats in en bij bedrijven waar r&d en technologische innovatie een belangrijke rol spelen.

Een Pdeng-er kan starten met het programma door te solliciteren op een Pdeng-opdracht. Akos ondersteunt de UT ook in de werving van de juiste kandidaat. De Pdeng-kandidaat kan zowel op de loonlijst van het bedrijf als op de loonlijst van de UT komen, en biedt ook de mogelijkheid om talentvolle medewerkers die reeds in dienst zijn bij het bedrijf via een parttime constructie de opleiding te volgen.