Aircision en TNO halen 10 Gb/s in lange-afstandstest FSO

Collin Arocho
Leestijd: 1 minuut

Nadat ze vorig jaar aankondigden te gaan samenwerken aan advanced free-space optics (FSO) voor gebruik in 5G-connectiviteit, hebben TNO en Aircision nu de succesvolle afronding van de eerste veldtests bekendgemaakt. In de tests, uitgevoerd over een afstand van 2,5 km tussen de toren van TNO’s lasercommunicatiefaciliteit aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag en de Luchtwachttoren in Scheveningen, wisten de onderzoekers hun doel te bereiken van een draadloze verbinding van 10 gigabit per seconde, waarmee de technologie zich heeft bewijzen als kandidaat in de 5G-infrastructuur.

Nu Aircision en TNO dit punt hebben bereikt, is de ambitie om grond-tot-grondsystemen op basis van FSO te ontwikkelen die 100 Gb/s kunnen leveren over afstanden van 10 km en verder in een poging om breedbandconnectiviteit te realiseren in heel Nederland, Europa en de wereld – inclusief afgelegen gebieden waar de huidige infrastructuur niet kan komen. ‘Deze veldtest is cruciaal voor onze missie om hoogwaardige FSO-systemen te bouwen die voldoen aan de vraag naar wereldwijde connectiviteit’, zegt Aircision-ceo Luis Oliveira. ‘Door aan te tonen dat onze technologie werkt met 10 Gb/s en over 2,5 km, zijn we op weg om beter te presteren dan de technische specificaties van de huidige E-band-oplossingen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.