Airbus versnelt digitale transformatie met Dassault

Alexander Pil
12 februari 2019

Airbus en Dassault Systèmes zijn een samenwerking aangegaan voor het implementeren van driedimensionale ontwerp-, engineering-, manufacturing-, simulatie- en intelligence-applicaties. Hiertoe hebben beide concerns een overeenkomst getekend. De samenwerking heeft een looptijd van vijf jaar. Met de samenwerking zet Airbus een grote stap in zijn proces van digitale transformatie. Dit proces moet leiden tot een nieuw Europees industrieel ecosysteem op het gebied van lucht- en ruimtevaart.

Als onderdeel van de overeenkomst neemt Airbus het 3dexperience-platform van Dassault in gebruik. Hierdoor kan de vliegtuigfabrikant zijn businessprocessen – van ontwerp tot operations – volledig met elkaar integreren op basis van één datamodel. Dit maakt het voor Airbus mogelijk in al zijn divisies en productlijnen maximaal te profiteren van het zogeheten Digital Design, Manufacturing and Services (DDMS)-principe.

Bedrijven die gebruikmaken van DDMS kunnen grote stappen maken als het gaat om nieuwe productontwerpen, operationele prestaties, support en onderhoud. Ook op het gebied van klanttevredenheid en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen biedt DDMS volop kansen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mogelijkheden die DDMS biedt voor de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigmodellen. In plaats van alle ontwerp- en productiestappen achter elkaar te doorlopen, is het nu mogelijk om veel van deze activiteiten parallel aan elkaar uit te voeren. Hierdoor kan de samenwerking met productiepartners drastisch worden verbeterd. Dit levert aanzienlijke kostenvoordelen op, maar bijvoorbeeld ook een beduidend snellere time-to-market.

‘Bij deze samenwerking hebben we het niet simpelweg over digitalisering of het introduceren van een 3d-ervaring. We kunnen nu de manier waarop vliegtuigen worden ontworpen en gebruikt volledig veranderen en vernieuwen. Hierbij gaan we al onze processen stroomlijnen en versnellen’, zegt Guillaume Faury, president van Airbus Commercial Aircraft. ‘DDMS is voor ons een catalyst for change. Als Airbus willen we een nieuw model ontwikkelen voor de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie op basis van state-of-the-art technologie. Ons doel hierbij is een robuuste productieomgeving creëren die een forse winst oplevert als het gaat om de snelheid waarmee we producten ontwikkelen.’