Airbus demonstreert brandstofcelaandrijving voor vliegtuigen

René Raaijmakers
7 december 2022

Airbus heeft laten zien dat brandstofcellen op waterstof inzetbaar zijn als energiebron voor vliegtuigmotoren. Het aandrijfsysteem is een van de mogelijke oplossingen voor emissievrij vliegen. De Europese vliegtuigfabrikant verwacht zijn eerste waterstofvliegtuigen in 2035 in gebruik te nemen.

Airbus wil over twee jaar beginnen met grond- en vliegproeven met een motorarchitectuur op basis van brandstofcellen. Op dit moment werkt de vliegtuigbouwer aan een demonstratievliegtuig. In deze A380 MSN1 worden op dit moment tanks met vloeibare waterstof en de bijbehorende distributiesystemen ingebouwd. ‘Brandstofcellen zijn een potentiële oplossing om de zero-emissie ambitie te realiseren’, zegt Glenn Llewellyn, vp zero-emission aircraft bij Airbus. ‘We richten ons op ontwikkeling en testen om te begrijpen of deze technologie haalbaar en levensvatbaar is voor een emissievrij vliegtuig in 2035.’

Airbus verpakte de demonstratie van een brandstofcelmotor in een gelikt model.
Foto: Airbus / Hervé Gousse, Master Films

Airbus heeft als doel om met brandstofcellen een vliegtuig, de ZEROe, te ontwikkelen, dat tot honderd passagiers kan vervoeren over afstanden tot 1800 kilometer. Dit project gaat in de periode 2027-2028 van start.

Waterstof kan op twee manieren worden gebruikt als energiebron voor de aandrijving van vliegtuigen: via verbranding in een gasturbine of met brandstofcellen, waarvan de elektriciteit wordt gebruikt om een propellermotor aan te drijven. Een waterstof-gasturbine is ook te combineren met brandstofcellen in een hybride-elektrische architectuur. Rolls-Royce demonstreerde onlangs een waterstofturbine voor propellervliegtuigen.

Een systeemarchitectuur op basis van waterstof-brandstofcellen is volgens Airbus beter schaalbaar omdat de basiselementen te stapelen zijn. Airbus wijst er bovendien op dat brandstofceltechnologie geen NOx-emissies geeft.

Airbus richtte twee jaar geleden de Airbus Aerostack op, een joint venture met ElringKlinger, dat al twee decennia ervaring heeft met brandstofcelsystemen.