Ai, ai, ai

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Begin april kwamen Europese politici in Brussel bijeen voor de tweede editie van de Digital Day. Op de agenda stonden onderwerpen zoals artificial intelligence, blockchain, 5g en e-health. Politici en technologie, het is geen match made in heaven. In de Tweede Kamer is het aantal bètaʹs op één hand te tellen. Op zichzelf al een schokkende constatering in een tijd waar techniek doorklinkt in alle uithoeken van de samenleving.

Maar goed, vijfentwintig Europese landen, waaronder Nederland, ondertekenden een verklaring over ai. En daar staan zeer zinnige dingen in. Ze spreken bijvoorbeeld de ambitie uit om voorop te lopen in de ontwikkeling van robots, software en andere apparatuur waarbij ai komt kijken. ‘Voor economische groei is digitalisering van het grootste belang’, aldus EZ-staatssecretaris Mona Keijzer, die de verklaring namens Nederland ondertekende. ‘Daarvoor moeten afspraken over blockchain en artificial intelligence worden gemaakt op Europees niveau.’ De ondertekenaars hebben beloofd zich in te zetten om het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt en het onderwijs te helpen de benodigde stappen te zetten. En ze gaan een gezamenlijk antwoord formuleren op de sociale, juridische en ethische vraagstukken.

In de verklaring staat een opvallende passage. De deelnemende landen hebben de handen ineengeslagen ‘om ervoor te zorgen dat mensen centraal blijven staan in de ontwikkeling, uitrol en besluitvorming van ai, en om schadelijk gebruik van ai-toepassingen te voorkomen’. Het statement triggerde me omdat het volledig indruist tegen de visie van de Delftse robotprofessor Chris Verhoeven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.