Ahold Delhaize en TU Delft starten samenwerking in robotica

Pieter Edelman
12 november 2018

Ahold Delhaize gaat samen met de TU Delft, Robovalley en Yes!Delft roboticatoepassingen in de retailsector verkennen. De partners zetten hiertoe een onderzoeksprogramma op en openen begin 2019 een testlocatie bij Robovalley, waar onderzoekers, studenten en startups prototypes kunnen bouwen en testen. Het onderzoek richt zich bijvoorbeeld op het oppakken van delicate goederen zoals groente en fruit, of betere beeldherkenning van producten en verpakkingen.

Het initiatief betekent een uitbreiding van het AI For Retail-programma (Airlab) van de grootgrutter, een initiatief dat weer onderdeel is van het Icai-samenwerkingsverband op het Amsterdam Science Park. De Delftse universiteit is interessant vanwege de kennis rond robots en cobots die om kunnen gaan met de onzekerheid van en ongestructureerde omgeving van ‘de echte wereld’.

‘Binnen Airlab Delft zullen wetenschappers bijvoorbeeld onderzoeken hoe je een robot kunt leren om wisselende taken te verrichten, en zullen zij methoden ontwikkelen om de bewegingen en coördinatie van robots en bezorgwagens te optimaliseren’, zegt Martijn Wisse, directeur van het TU Delft Robotics Institute en principal investigator bij de nieuwe faciliteit. ‘Door deze nieuwe samenwerking met Ahold Delhaize kunnen wij problemen in ons dagelijks leven bestuderen via fundamentele vraagstukken in de robotica, zoals hoe een robot leert en zich veilig beweegt in een onvoorspelbare omgeving, hoe een robot veilig beweegt in een omgeving met mensen, en hoe je effectieve en efficiënte routes kunt plannen voor last-mile delivery.’