Agoria wil strenge straffen en informatiecampagne na 88 5g-branden

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De voorbije weken werden er in Europa achtentachtig brandstichtingen gepleegd tegen gsm-masten (zie illustratie). Agoria-ceo Marc Lambotte roept op tot strenge straffen en een neutrale informatiecampagne van de overheid. ‘Er is geen enkele aanwijzing dat de uitrol van 5g een risico vormt voor de gezondheid’, verzekert Lambotte. Er gaan complottheorieën de rondte dat het coronavirus een gevolg zou zijn van de uitrol van 5g.

‘Er is veel fake news’, zegt Lambotte. ‘We begrijpen dat de mensen door corona ongerust zijn over hun gezondheid. Daar maken actiegroepen tegen 5g nu zwaar misbruik van. De jarenlange desinformatie over radiostraling en gezondheid heeft er nu toe geleid dat ook in België een zendmast in brand werd gestoken. Er is een lijn overschreden. Als er straks ook slachtoffers vallen, dragen de actiegroepen een enorme verantwoordelijkheid. Terroristische acties rond 5g moeten streng worden bestraft.’ De sectorfederatie roept op tot een bredere informatiecampagne door de overheid.

De gezondheidsaspecten van radiofrequenties worden al meer dan vijfentwintig jaar wetenschappelijk bestudeerd. De ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) is een internationaal samengestelde commissie van neutrale deskundigen met wetenschappelijke achtergrond. Ze doet aanbevelingen aan de Wereldgezondheidsorganisatie betreffende de bescherming van mensen en milieu tegen de potentieel schadelijke risico’s van radiostralen voor mobiele communicatie. De eerste aanbeveling van de ICNIRP, in de vorm van een emissienorm, dateert van eind vorige eeuw. Nu, twintig jaar en dertigduizend wetenschappelijke studies later, heeft de ICNIRP haar aanbevelingen geactualiseerd. In maart werd de internationale emissienorm van 41,2 V/m bevestigd, met een paar aanpassingen om rekening te houden met 5g. De wereldautoriteit bevestigt onomwonden dat 3g-, 4g- en 5g-radiostralen onschadelijk zijn voor de gezondheid wanneer de vooropgestelde normen worden gerespecteerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.