Agoria waarschuwt voor tienduizend extra ontslagen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Technologiefederatie Agoria vreest dat er dit jaar ongeveer tienduizend technologiebanen verloren zullen gaan. In 2009 schrapte de sector ook al 23 duizend arbeidsplaatsen. Op twee jaar tijd betekent dat een teruggang van 11 procent in de werkgelegenheid.

In 2009 bedroeg het productieverlies in de technologische industrie 16,5 procent. Vooral de sectoren automobiel (-28,7 procent), metalen en materialen (-26,5 procent), mechatronica (-20,2 procent) en metaalbewerking (-18,5 procent) hadden het zwaar. Ook branches als ICT (-5,8 procent), lucht- en ruimtevaart (-9,5 procent), bouwproducten (-9,5 procent) en elektrotechniek (-13,3 procent) kampten met een aanzienlijke productiedaling. Hoewel Agoria een aantal hoopvolle signalen opvangt, denkt het niet dat het economische herstel voldoende is om de zware terugval in productie te compenseren. Meer dan een lichte heropleving met 3,3 procent zit er dan ook niet in, vreest de federatie.

Agoria roept de overheid op de crisismaatregelen rond tijdelijke werkloosheid voor bedienden te verlengen. ’Dat is noodzakelijk om het jobverlies te beperken‘, stelt gedelegeerd bestuurder Paul Soete. ’Het vervroegd stopzetten zou nog eens twaalfhonderd bediendejobs bedreigen.‘ Verder benadrukt Agoria het belang van de export als groeimotor van de economie. De federatie vraagt bijkomende maatregelen om de uitvoer te ondersteunen door een verhoging van de budgetten voor exportfinanciering en een uitbreiding van het Belgacap-systeem, de aanvullende kredietverzekering voor exporterende bedrijven. Van de Europese crisistop op 11 februari verwacht Agoria een optreden tegen handelsbelemmeringen, een betere regulering van de financiële markten en een beleid voor een groenere energiemarkt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.