Agoria en Sirris willen met duizend bedrijven naar fabriek van de toekomst

Leestijd: 1 minuut

De Vlaamse regering heeft de verlenging en uitbreiding van het Made Different-programma goedgekeurd. Met dat initiatief willen technologiefederatie Agoria en het collectief onderzoekscentrum Sirris Vlaamse maakbedrijven laten uitgroeien tot fabriek van de toekomst. Dat traject wordt nu uitgebreid naar aangrenzende sectoren. Momenteel zitten al honderd bedrijven uit de technologiesectoren in deze overgang. In de toekomst komen daar ook bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie (via sectorfederatie Fedustria) en de voedingsindustrie (via Fevia) bij. Doelstelling is om in alle sectoren op termijn ongeveer duizend maakbedrijven te bereiken.

Vlaanderen heeft een sterke maakindustrie. ‘Direct en indirect verdienen meer dan een half miljoen Vlamingen hun boterham in de industriële maaksectoren’, aldus Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. ‘De totale industrie is goed voor meer dan 80 procent van de export van het Vlaams gewest, noodzakelijk om onze welvaart te financieren. Maar die sterke positie staat onder druk. Dat er iets moet gebeuren aan het slechte ondernemingsklimaat, staat buiten kijf: hoge ondernemingskosten, tekort aan geschoold personeel, … Maar ook de transformatie van de productieactiviteiten is absoluut noodzakelijk. Agoria en Sirris werkten daarom een ambitieus toekomstplan voor de industrie uit.’

De transformatie naar de fabriek van de toekomst vereist heel wat innovatie en onderzoek op topniveau. Het onlangs opgerichte Strategisch Onderzoekscentrum (SOC) voor de maakindustrie is dan ook essentieel. In het centrum gaan bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten samenwerken om toponderzoek voor de maakindustrie te voeren. Het onderzoek van de SOC kan via Made Different worden geïmplementeerd bij de industriële bedrijven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen