Agoria: economische motor sputtert

Alexander Pil
26 juni 2014

In het eerste kwartaal van 2014 kan de technologische industrie nog niet uitpakken met echte groei. Dat blijkt uit een conjunctuurupdate van technologiefederatie Agoria. ‘Van een echte heropleving is nog geen sprake’, zegt CEO Marc Lambotte. ‘Als ons land weer groei wil, is een competitiviteitsboost nodig: de loonkostenhandicap moet weggewerkt en investeringen moeten worden beloond.’

Agoria roept de politieke partijen op hun coalitiebesprekingen snel af te ronden om nieuwe regeringen te vormen. Lambotte: ‘Een grondige revisie is nodig om onze economie overeind te houden in de internationale concurrentiewedloop. De nieuwe regeringen focussen daarbij hun maatregelen best op de vele bedrijven die dagelijks de strijd aangaan op buitenlandse markten.’

De technologische industrie blijft ook in 2014 slabakken, zo blijkt uit een conjunctuurupdate van Agoria. In 2013 ging het omzetcijfer met 5,7 procent achteruit en in het eerste kwartaal van 2014 lag de activiteit op hetzelfde niveau als in het laatste kwartaal van 2013. En ook de komende maanden blijft het moeilijk: het ondernemersvertrouwen in de industrie kent de laatste maanden weer een knik naar beneden.

De productie van mechatronicabedrijven en machinebouwers illustreert de nulgroei het beste met licht positieve groeicijfers van 0,4 procent. In 2013 ging dit segment met 3,5 procent achteruit. De dalende export is hier de boosdoener. De bedrijven gespecialiseerd in materiaaltechnologie (-3 procent) en energiesystemen en –oplossingen (-3,1 procent) hebben het na negatieve cijfers in 2013 ook nog moeilijk dit jaar.

Dat België desondanks toch op een nulgroei uitkomt in het eerste kwartaal, heeft te maken met de betere prestaties van onder meer de ruimte- en luchtvaartindustrie (+9,4 procent) en contracting (+7,7 procent), sectoren die structureel gezond zijn of profiteren van de trend tot outsourcing. De ICT-dienstensector flirt ook met nulgroei en tekent een minieme vooruitgang op van 0,3 procent. De activiteit in de voertuigbedrijven kende een opleving tegenover vorig jaar, maar dat heeft te maken met de minieme activiteit van Ford Genk en toeleveranciers in 2013. Door de aanstaande sluiting van dit assemblagebedrijf kan de activiteit in 2014 weer dalen.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!