Agoria benoemt vier Vlaamse fabrieken van de toekomst

Alexander Pil
4 februari 2015

Continental uit Mechelen, Dentsply Implants uit Hasselt, Newtec uit Erpe-Mere en Provan uit Genk zijn de eerste fabrieken van de toekomst in Vlaanderen. Technologiefederatie Agoria heeft het kwartet deze status toegekend. De vier bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in onder meer de modernisering van hun machines, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag op productievlak internationaal tot de wereldtop behoren, aldus Agoria. Samen met Sirris begeleidt de technologiefederatie momenteel nog honderdveertig bedrijven in hun transformatie naar fabriek van de toekomst.

Vlaanderen heeft een sterke maakindustrie. ‘Direct en indirect verdienen meer dan een half miljoen Vlamingen hun boterham in de industriële maaksectoren’, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. ‘De totale industrie is goed voor meer dan tachtig procent van de export van het Vlaams gewest, noodzakelijk om onze welvaart te onderhouden. Maar die sterke positie staat onder druk. Dat er iets moet gebeuren aan het slechte ondernemingsklimaat, staat buiten kijf: hoge ondernemingskosten, tekort aan technisch geschoold personeel, etc. Ook de transformatie van de productieactiviteiten is absoluut noodzakelijk.’

Daarom werkten Agoria en Sirris een ambitieus toekomstplan ‘Made Different’ voor de industrie uit. Herman Derache, algemeen directeur van Sirris: ‘Het gaat om een sectoroverschrijdend meerjarenprogramma. Binnen- en buitenlandse specialisten helpen bedrijven via sensibilisering, scans, individuele begeleiding en collectieve ondersteuning hun productontwikkeling- én productieactiviteiten te verbeteren. Met steun van de Vlaamse regering willen Sirris en Agoria onze industrie internationaal positioneren en klaar stomen voor de vierde industriële revolutie.’

De vier winnaars

Newtec is een specialist in het design, de ontwikkeling en de productie van materiaal en technologie voor satellietcommunicatie. Elk toestel dat Newtec levert is uniek. Software, hardware en functionaliteit worden aangepast aan de wensen van de klant. De productiesite in Erpe-Mere is er een op maat van deze high mix/low volume-markt, aldus Agoria. Het krijgt de titel van fabriek van de toekomst onder meer door de uitrol van een digital factory, de introductie van end-to-end engineering en de omarming van een human centered productieproces.

Dentsply Implants behoort tot de wereldtop in de markt voor tandimplantaten. De productiesite in Hasselt focust op patiëntspecifieke hulpmiddelen voor het herstellen van een gebit. Dentsply doet hierbij een beroep op moderne productietechnieken zoals 3D-printing en cadcam-frezen. In zijn transformatie naar fabriek van de toekomst slaagde het bedrijf er onder meer in om hun materiaalkosten met 40 procent te reduceren dankzij een investering in 3D-printingtechnologie. Voorts kan Dentsply voortaan bouwen op een sterk netwerk van verticale, horizontale en multidimensionale samenwerkingsverbanden.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.

In de productiehallen van Continental in Mechelen zijn werknemers dagelijks in de weer met de productie van abs-systeemcomponenten en volledig afgewerkte remsystemen voor personenwagens. De voorbije vier jaar timmerde het bedrijf aan de weg naar de titel van fabriek van de toekomst. Het investeerde fors in de doorgedreven automatisering van zijn productieapparaat. Ook de ecologische voetafdruk werd aangepakt en slimme productiesystemen deden hun intrede. Met een actief ontwikkelbeleid voor werknemers zette het bedrijf dan weer in op de retentie van zijn menselijk kapitaal.

Metaalbewerkingsbedrijf Provan, met vestigingen in Genk en Bilzen, verzorgt laswerken, laser- en plaatbewerking, profielbewerking en assemblage voor klanten uit verschillende industriële sectoren. Een doorgedreven aanpak op basis van Quick Response Manufacturing staat centraal in alles wat Provan doet. Het bedrijf besteedde veel aandacht aan het concept van de digital factory. Het operationeel planningssysteem stimuleert daarnaast de zelfstandigheid en verhoogt de betrokkenheid van werknemers. De creatie van een partnernetwerk voor toeleveranciers zorgde voor een betere samenhang doorheen de waardeketen.