Agfa daalt over de hele lijn

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

In alle drie de bedrijfsonderdelen zag Agfa-Gevaert zijn omzet het afgelopen kwartaal dalen vergeleken met een jaar eerder. Als totaal kwam de bedrijfsomzet daardoor 6 procent lager uit, op 732 miljoen euro. Door structurele bezuinigingen verbeterde winstgevendheid echter: de Mortselaren hielden netto 23 miljoen euro over, tegen 2 miljoen tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf snoeide onder meer fors in R&D-activiteiten.

De overstap van analoog naar digitaal blijft de resultaten van het bedrijf beïnvloeden. De oplossingen voor het overdragen computerbeelden op analoge film in de grafische industrie en de röntgenfilmoplossingen in de medische tak boetten sterk in aan populariteit. In de medische tak wist Agfa dat echter beter te compenseren met zijn digitale oplossingen dan in de grafische tak. Het Graphics-onderdeel zag de omzet dalen van 418 naar 380 miljoen euro. Bij Healthcare kromp de omzet van 300 naar 294 miljoen.

Over de omzetdaling van de kleinere Specialty Products-tak (van 61 naar 58 miljoen euro) geeft Agfa geen directe verklaring, maar het laat zich raden dat ook hier de terugloop in analoge film de oorzaak is, ondanks de extra inkomsten die het bedrijf uit de overeenkomst met Eastman Kodak genereerde. Agfa zegt wel dat de nieuwe, niet-filmproducten van deze tak in de lift zitten, zoals de oplossingen voor gedrukte en organische elektronica, synthetisch papier en de security-oplossingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.