Afvloeiing personeel bij Fei

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Fei Company voert dit kwartaal een herstructurering door. De Amerikaanse instrumentenbouwer ontslaat de komende drie maanden een op de dertig werknemers. Eind maart werkten er nog 1857 vaste en tijdelijke krachten bij Fei. Dit aantal wil het bedrijf terugbrengen naar 1800.

Fei herhaalde zijn voornemen om meer inkopen in Azië te doen. In januari kondigde het bedrijf dit al aan. De fabrikant elektronenmicroscopen en inspectieapparatuur voor de chipindustrie oefent al langer druk uit op zijn toeleveranciers om tegen lagere kosten te leveren. Fei wil ook meer assemblage naar lagelonenlanden verplaatsen en de effectiviteit van bestaande fabrieken in Hillsboro, Eindhoven en het Tsjechische Brno verhogen.

Een groot deel van Feis kosten zitten in toegeleverde onderdelen en modules. De grote vraag is echter of het bedrijf in staat is om hierop snel te bezuinigen. Vooral, omdat de relatief kleine instrumentenbouwer voor veel onderdelen afhankelijk is van één bron. In het jaarverslag over 2007 noemt Fei met name AZD Praha, VDL ETG en Frencken als single source toeleveranciers van mechanische onderdelen. Voor specifieke software en onderdelen voor elektronenmicroscopen is Gatan nu enige leverancier en Neways is het enige kanaal van sommige besturingselementen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.